5G vs 4G: Vad är skillnaden?

5G vs 4G: Vad är skillnaden – Det är svårt att tro att 4G har varit i drift i fem år. När 4G introducerades gav det snabbare anslutningar, smidigare streaming och gjorde det möjligt för oss att spela spel online med sin kraftigt förbättrade latenstid jämfört med 3G. 5G är nu här och skillnaden är enorm!

Den största skillnaden mellan 4G och 5G är hastigheten. 5G har potential att vara upp till 10 gånger snabbare, eftersom det sätt på vilket 5G fungerar innebär att den använder mindre våglängder och mycket högre frekvenser som kan stödja betydligt fler samtidiga anslutningar än 4G. Detta innebär att när du befinner dig på en plats med mycket folk, som en fotbollsmatch, en konsert eller i en livlig stadskärna, förblir din uppkoppling konstant.

Det är troligen här som den största skillnaden mellan 4 och 5G blir tydlig – som en teknik som kommer att möjliggöra den hyperuppkopplade världen med Internet of Things.

Vad är sakernas internet?

Sakernas internet, eller IoT, är ett system av sammankopplade enheter som bilar, kylskåp, telefoner och bärbar teknik som alla är anslutna till internet och kan ”prata” med varandra. Du kanske redan deltar i sakernas internet om du någonsin har använt en smart termostat eller kan dimma dina glödlampor från din smartphone! Uppkopplade enheter leder till mindre energiförbrukning, små hjälpinsatser som summerar och mycket mer bekvämlighet – och det här är bara början!

Så vad har 5G med IoT att göra?

I takt med att 5G blir bättre kommer det att vara avgörande för utvecklingen av smarta städer, smart infrastrukturförvaltning, smarta bilar – smart allt! I en värld där det är möjligt att ha många fler enheter anslutna till samma nät samtidigt utan att det blir avbrott i tjänsten eller avbrott, kommer vår värld att bli smartare och effektivare på ett sätt som enbart 4G aldrig skulle kunna åstadkomma.

Vad är skillnaden i hastighet mellan 5G och 4G?

Vi har tidigare sagt att en 50-minuters Netflix-show skulle ta dig under 20 sekunder att ladda ner på 5G. Men för att förstå hur mycket snabbare 5G är än 4G måste man titta på mer än bara nedladdningshastigheter.

4G:s latenstid jämfört med 5G:s är nyckeln till att förstå skillnaden mellan 4G och 5G.

4G:s latenstid ligger någonstans runt 20-30 millisekunder, men 5G kommer att ligga långt under 10 millisekunder. Detta är bra för oss som användare av mobila enheter, men det kommer att få störst effekt i ansluten industri eller där de finaste svarstiderna är kritiska, t.ex. anslutna bilar.

5G:s lägre latenstid kan härledas till dess spektraleffektivitet, vilket är ett fint sätt att säga att 5G kan överföra mer data över ett band av elektromagnetiska radiofrekvenser än vad 4G kunde göra.